Cochlea-Implantat: Kosten, OP, Anwendung & Funktion

Implantát Cochlea: Aplikácia, funkčnosť, prevádzka, riziká a amp; Cena

Ak je to zvukové, konvenčné načúvacie pomôcky Už nestačia na kompenzáciu straty strata sluchu Vložte implantát načúvacích prístrojov. Jednou z možností je implantát Cochlea (CI), ktorý je implantátom vnútorného ucha, ktorý slúži ako elektronická výmena počúvania. Na tento účel premostí funkciu poškodených vlasových buniek, zaisťuje priamu stimuláciu nervu rohu, a tak sa vyhýba zhoršenej časti sluchu. Výsledkom je, že implantát je vhodný pre ťažký až vysoký až vysoký vnútorný sluch.

Oblasti aplikácie - pre koho dáva implantát Cochlea zmysel?

Na základe vloženia implantátu Cochlea (CI) pre všetky poškodenie vnútorného ucha , so zvýšením
strata sluchu (hypakusis) , ako aj zohľadniť, ak nie je dostatočné podľa konvenčných načúvacie pomôcky . Posledne menované sa vyskytuje hneď, ako sa zničí množstvo vlasových buniek vnútorného ucha. Na rozdiel od dlhodobého presvedčenia, že implantáty s kochlea sa môžu použiť iba vtedy, keď sa stratia zostávajúce vypočutie, je možné v súčasnosti zachovať zvyškové sluch a používať sa spolu s výhodami CI. Hybridná ponuka načúvací prístroj a implantát je tiež možný. Táto forma je k dispozícii na jednej sviatkovej sviatku ľudí s rôznym poškodením sluchu uší a v prípade dodávok. Avšak nevyhnutnou základnou požiadavkou je prítomnosť Cochlea alebo nervu rohu.

Na jednej strane sú

hlavnou cieľovou skupinou implantátov kochlea dospelí, ktorí majú zlé vnímanie jazyka v dôsledku závažných, obidvoch strán strata sluchu , čím vyšší je pohľad na úspech.

Na druhej strane, deti , ktoré mali vysoký stupeň straty sluchu od narodenia alebo ich získali v priebehu svojho detstva, môžu byť tiež dodané s implantátom Cochlea. Čas intervencie je tu tiež rozhodujúci: ak je implantát stanovený pred druhým rokom, je obzvlášť vysoká šanca na úspech. Po ôsmom roku života je získanie rečníka možné iba v obmedzenom rozsahu vo veku skorého alebo od narodenia.

Štruktúra - Ako sa vytvára implantát Cochlea?

Implantáty kochlea vyrobené z dvoch komponentov sú

: externá časť, ktorá obsahuje mikrofón, jazykový procesor, prenosovú cievku a magnety a vnútornú časť - skutočný implantát - s recipientnou cievkou, magnetmi a nosičmi elektród. Prvý je pripevnený zvonku za uličkou, zatiaľ čo implantát sedí v časovej kosti, blízko uličky pod kožou.

načúvacie prístroje na hlave

Pripojenie medzi batériou vonku a vnútornou časťou je bezdrôtové, pričom dodávka energie sa realizuje pomocou magnetickej indukcie pomocou pokožky hlavy. Vnútorné a vonkajšie magnety navyše umožňujú stabilnú fixáciu prenosových cievok na hlave. Okrem toho existuje priamy kontaktný bod medzi implantátom a kochlea vo vnútornom uchu umiestnením nosiča elektród do samotnej kochlea.

Ako funguje implantát Cochlea?

Proces sluchu sa iniciuje s implantátom Cochlea absorbovaním zvukových vĺn cez vonkajšiu komponenty, ktorá posiela zvukové informácie do zvukového procesora. V procesore sa najdôležitejšie signály premieňajú na digitálne informácie a odosielajú do vnútorného implantátu pomocou vysielacej cievky.

Tu je ďalšia konverzia - na elektrické impulzy, ktoré sa dostávajú do elektród v audio slimák presmerovaním. S pomocou elektród sa teraz spúšťa elektrická stimulácia nervu rohu, aby sa impulzy prenášali do mozgu. V mozgu sú elektrické signály konečne identifikované ako hluk a vytvára sa dojem z počúvania.

Operácia - Ako vkladanie implantátu Cochlea?

Pred operáciou je dôležité zvážiť rôzne parametre: trvanie kritickej straty sluchu, jazykových zručností, stav nervu rohu, prítomnosť ďalších porúch vnímania a spracovania. Ako motivácia trénovať počúvanie s CI, predpovede úspechu implantácie výrazne ovplyvňujú. Okrem toho sa podrobné testy na vypočutie s a bez načúvacích pomôcok a kvalita života sa zaznamenávajú vopred, aby sa zvážilo, či CI predstavuje vhodné sluchové riešenie pre príslušného pacienta. Po skontrolovaní vhodnosti sa v konečnom dôsledku objaví prípravná otázka organizácie rehabilitácie a následnej starostlivosti

Počas intervencie je za uchom nastavený 5 - 8 cm dlhý rez. Holenie vlasov je sotva potrebné - na rozdiel od väčšieho predpokladu. Akonáhle je oblasť vystavená, do lebkových kostí sa prehlbuje prehĺbenie. To umožňuje vytvorenie kanála v skalnej nohe, ktorý siaha až po stredné ucho a vytvára prístup k oku, okrúhlemu oknu. Cez kanál je teraz možné vložiť malú vŕtačku, s ktorou sa do kochlea vŕta otvor blízko okrúhleho okna. Potom chirurg používa implantát cez zasklený otvor, ktorého káble sú pripevnené k skalnej nohe. Počas operácie sa implantát testuje, aby sa skontroloval príchod evokovaného podráždenia na stonku mozgu. Nakoniec, v závislosti od zvolenej metódy je kanál buď naplnený kostným materiálom, alebo ponechaný otvorený a otváranie hlavy je šité.

Nasledujúci deň Po implantácii je sedadlo implantátu skontrolované pomocou x -ray. V prvých piatich až siedmich dňoch sa zvyčajne uskutočňuje ústavné ošetrenie, pričom vlákno sa ťahá väčšinou po siedmich dňoch. Ak sa rana úplne uzdravila, prvá aktivácia implantátu Cochlea sa vykonáva asi jeden až dva týždne po operácii. Jemné nastavenia a optimalizácie nastavení počúvania zabezpečujú zvýšenie vylepšenia počúvania v nasledujúcich mesiacoch. Pravidelná kontrola a čakanie na implantát Cochlea by sa nemalo obmedziť na toto obdobie, ale stať sa celoživotným, periodickým rutinou, aby sa opravili alebo predchádzali poruchám v skorej fáze.

S prvou adaptáciou sa začína aj intenzívny tréning sluchu , ktorý trénuje interpretáciu zvukových signálov získaných s CI. Proces učenia sa dá porovnať s učením sa nového cudzieho jazyka a je mimoriadne individuálny. Existuje však spoločný dôvod pre všetkých nosičov CI: motivácia a úsilie sú predpokladom pre výcvik, ale - bez ohľadu na intenzitu - nevedie k kvalite sluchu porovnateľnej s prirodzeným sluchom.

Riziká - Aké riziká robí implantácia implantátu Cochlea?

Pri vkladaní implantátu vnútorného ucha je to rutinný zásah, ale nezostane bez rizík . Existuje riziko ucha média, mastoiditídy a možné poškodenie ušného bubienka. Pooperačne sú možné dočasné obmedzenia na tvárových a chuťových pohárikoch, ktoré sú ohrozené v dôsledku blízkosti mletia. Okrem toho môžu existovať - ​​väčšinou iba dočasné - závraty alebo rovnovážna porucha. Riziko anestézie a pooperačné infekcie chirurgických zákrokov je tiež uvedené.

Výhody a nevýhody: Čo hovorí a čo s implantátom Cochlea?

Stanovenie výhod a nevýhod implantátu Cochlea je možné implementovať iba v obmedzenej miere, pretože úspech je silnou závislosťou od osobných predpokladov a motivácie odbornej prípravy. Preto sa rozhodnutie pre alebo proti implantátu Cochlea môže prijať iba na základe individuálne definovaných výhod a nevýhod. Zatiaľ čo CI zlepšuje účasť v každodennom životnom a pracovnom prostredí, vnímanie okolitého hluku a hlasu môže viesť, a tak viesť k bezpečnostnému zážitku, jeho nevýhody sa neberú ignorovať.

Myšlienka mať optimálne porozumenie jazyka po implantácii bez ďalšieho úsilia je, žiaľ, utopická. Okrem potreby intenzívneho školenia v oblasti používania implantátu Cochlea a skutočnosti, že dokonalé počúvanie nie je možné ani pri CI, existuje aj riziko konfliktu identifikácie. V závislosti od životného prostredia a času implantácie sa nositelia nemusia cítiť vo svete sluchu alebo vo svete počúvania ľudí doma. Môže vzniknúť hlavný konflikt záujmov, najmä pre deti rodičov, ktorí sa vyskytujú,. Ale aj u dospelých, ktorí už roky identifikovali škody na sluchu, je to obrovský drastický zážitok.

COCHLEA IMPLANT COST

Náklady na implantát Cochlea sú okolo 40 000 EUR a náklady na následnú starostlivosť sú tiež nepretržité. Štatutárne zdravotné poisťovne však zvyčajne pokrývajú všetky náklady na chirurgiu, rehabilitáciu a následnú starostlivosť. Ak ste vy alebo vaše dieťa súkromne poistení, je potrebná konzultácia s zdravotnou poisťovňou, aby sa zistilo viac o nákladoch.

Výrobca implantátu Cochlea

Cochlea implantáty v súčasnosti vyrábajú štyria výrobcovia: cochlear , Oticon Medical , Advanced Bionics a med-el .