Hörverlust: Behandlung, Ursachen, Symptome

(náhla) strata sluchu a jeho príčiny

Celosvetovo je ovplyvnená miliardou ľudí zo straty sluchu. U novorodencov, ako aj u detí a dospelých, existuje riziko získania slabosti sluchu alebo narodenia s nimi. Strata sluchu sa môže vyskytnúť na jednom (jednostrannom) aj na oboch (bilaterálnych) ušiach. Tento výraz obsahuje množstvo rôznych formulárov. Viac informácií o rôznych druhoch straty sluchu/straty sluchu.

Príčiny straty sluchu

Strata sluchu sa pripisuje rôznym príčinám. Na jednej strane je opodstatnená procesom prirodzeného starnutia, v ktorom znečistenie hluku zohráva najmä rozhodujúcu úlohu. Na druhej strane najmä, najmä u detí, existuje častý spúšťač dočasnej alebo trvalej straty sluchu.

strata sluchu v dôsledku vertite

Zápal stredného ucha vedie k opuchu slizníc v uchu. V dôsledku toho už nie je zaručené vetranie vnútorného ucha. To vytvára záporný tlak, ktorý je vyjadrený tlakom tlaku. Môže dôjsť k dočasnej strate sluchu, ktorá zvyčajne zmizne po uzdravení zápalu.

strata sluchu v dôsledku upchatých uší

Zápcha uší môže tiež viesť k dočasnej strate sluchu. U detí niektoré uši upchávajú prenikanie zahraničných telies. V tomto prípade existuje riziko náhodného poškodenia ucha na diaľku, ktoré s ním môže mať problémy aj z dlhodobého hľadiska. Dospelí pacienti majú častejšie zápchu ušného kanála v dôsledku ušného vosku. Toto je tiež dočasné obmedzenie počúvania, ktoré je napravené čistením.

strata sluchu v dôsledku stresu

Strata sluchu môže vzniknúť z nadmerného stresu. Predpokladá sa, že je zodpovedný adrenalín stresového hormónu, ktorý spôsobuje stiesnenie krvných ciev. Presný proces však nie je úplne známy. Každý, kto utrpí stratu sluchu s nadmerným stresom, by si mal byť vedomý rizika vypočutia. Pri takomto podozrení je vhodná návšteva špecialistu.

strata sluchu v dôsledku mŕtvice

Minvice, ktoré ovplyvňujú dočasný lalok, môžu ovplyvniť zvukové železnice a následne obmedziť sluch. Spojenie medzi stratou sluchu a údermi je tiež možné vidieť naopak: pacienti, ktorí utrpeli náhlu stratu sluchu, ukázali v štúdiách vyššie riziko mozgovej príhody.

Strata sluchu podľa Corona

Všeobecne vírusové infekcie potenciálne ovplyvňujú výskyt straty sluchu. Doteraz boli obmedzenia sluchu doteraz známe ako aktívny príznak Covid-19. V kontexte neskorých dôsledkov sa strata sluchu spomína častejšie, ale spojenie ešte nebolo objasnené kvôli nedostatku výskumu. Ak utrpíte stratu sluchu v kontexte korónovej infekcie, mali by ste sa s nimi zaobchádzať čo najskôr.

Strata sluchu v starobe

Od približne 50 rokov je súčasťou procesu prirodzeného starnutia, ktorý znižuje výkon sluchu. Príčiny straty sluchu, tiež nazývané presbyakusis , nie sú úplne objasnené. Dá sa predpokladať, že sú ovplyvnené uzavretie vlasových buniek vo vnútornom uchu prirodzeného starnutia, desaťročia znečistenia hluku a dedičných faktorov.

Náhla strata sluchu

Náhla strata sluchu je vtedy, keď sa strata náhle vyskytne na jednom alebo oboch ušiach v priebehu niekoľkých dní. Toto je lekárska pohotovosť, s ktorou by ste mali okamžite navštíviť lekára. Niektorí z postihnutí počujú zvuk „plop“ pred začiatkom straty sluchu. Okrem toho sa často vyskytuje kombinácia s tinnitus alebo závraty. Príčiny zahŕňajú:

  • Nadmerné množstvo ušného vosku
  • Vírusové infekcie
  • Tumore
  • Trauma hlavy
  • lieky
  • Imunitné choroby
  • idiopatické choroby (roztrúsená skleróza, menière )
  • vaskulárne choroby, ktoré obmedzujú prívod krvi do ucha.

Diagnóza „straty sluchu“ dochádza v prípade zníženia vypočutia viac ako 30 decibelov v troch frekvenciách. Zvyčajne je generovanie náhlej straty sluchu do dvoch týždňov možná, ale typ a trvanie liečby závisí od konkrétnej príčiny.

Liečba straty sluchu

V závislosti od príčiny straty sluchu sú rôzne opatrenia na liečbu sľubné. Mnoho spúšťačov už môže byť odstránené malými zásahmi alebo liečbou drogami. Poškodzovanie po uzdravení choroby sa tiež vyriešia aj poruchy sluchu, ktoré sa vyskytujú infekciami. V prípade trvalých obmedzení počúvania je liečba pomocou načúvacích pomôcok do značnej miery k dispozícii. Platí nasledujúce: Čím skôr je prechádzka k lekárovi, tým lepšia. Ak budete čakať príliš dlho, riskujete zhoršenie svojho sluchu alebo iné nežiaduce vedľajšie účinky, ako napríklad tendencia k sociálnej izolácii.