Surditas (Taubheit): Definition, Ursachen, Symptome, Folgen, Diagnose

Čo znamená lekár „Surdas“?

Surdas, skôr známy ako hluchota, sa vyznačuje úplnou hluchosťou jedného alebo oboch uší. Dá sa tiež rozlíšiť v klinickej a praktickej hluchote : s praktickou hluchosťou, stupeň straty sluchu hraničí s hluchosťou, ale čiastočná funkcia vnútorného ucha je stále zistiteľná. Tento prípad sa vyskytuje napríklad pri kombinovanej strate sluchu. Na druhej strane diagnóza klinickej hluchoty sa vyznačuje úplne stratou funkcie vnútorného ucha.

Mnohé sú bežné v súvislosti s hluchotou. Surditatas však nemusí nevyhnutne viesť k tichu. V dôsledku toho nie je možné dospieť k záveru, že nepočujúci ľudia automaticky mlčia. Nehlbosť sa však vyskytuje čiastočne v kombinácii s tichosťou a/alebo slepota. Faktor, ktorý ovplyvňuje výskyt ticha, je to, či je poškodenie sluchu vrodené alebo získané, a preto došlo k narušeniu verbálneho získania jazyka.

Surdas vľavo/doprava/na oboch stranách: príznaky a sledujte

Ovplyvnené hluchosťou môžu byť rovnako ako len ľavá alebo pravá ucho. Rozdiel, či je ovplyvnené iba jedno alebo iba jedno ucho

Jeden -hluchota

  • Spravidla je vypočutie veľmi obmedzené
  • Zvyšné počúvanie je možné s neznámym ucho
  • Je zarážajúce, že postihnutí ľudia nereagujú na (hlasný) hluk
  • Získavanie jazyka je do značnej miery normálne
  • Obmedzené smerové počúvanie

hluchota na oboch stranách

  • Žiadne vnímanie sluchu
  • Orálna komunikácia zvyčajne nie je možné
  • narušený/oneskorený vývoj jazyka, najmä v prípade vrodenej necitlivosti
  • Ľudia, ktorí v priebehu svojho života získali iba surcitu, by sa mali posudzovať osobitne. Z väčšiny postihnutých ľudí prešlo normálnym získavaním jazyka, a preto sa môže ľahko dostať späť k artikulácii rečníka.
  • U detí je hluchota okrem oneskoreného vývoja jazyka vyjadrená na začiatku nedostatočnej reakcie na reč, artikulačné ťažkosti a výber vysokého objemu spotreby médií.
  • Pretože existuje úzke spojenie medzi sluchom a zmyslom pre rovnováhu, závraty často sprevádzajú hluchota.

Surdas/ Folie: Príčiny

Príčiny odovzdávania sú založené v jednotlivých prípadoch. Možné sú aj rôzne kombinácie príčin:

  1. Obmedzenia v zvukovej línii : Zvuk sa nedá riadiť cez stredné ucho k vnútornému uchu ako obvykle. To sa dá opodstatniť pri poškodení reťazca Ossicle, ktorý slúži na posilnenie zvuku.
  2. Obmedzenia zvukového pocitu : Preposielanie zvuku na vnútorné ucho nie je ovplyvnené, ale presmerovanie signálov do mozgu. Výsledkom je spracovanie toho, kto počul. Takéto obmedzenie môže byť spôsobené napríklad narušením nervu rohov.
  3. Psygénna porucha sluchu : V zriedkavých prípadoch duševné ochorenie vedie k vplyvu sluchu. V ušiach nedošlo k poškodeniu uší, ale znížený výkon sluchu v skúškach sluchu.
  4. a vrodený surdas môže byť spôsobený nasledujúcimi faktormi:

    • Genetické predispozície
    • Počas tehotenstva :
      • Infekcie matky
      • Používanie drog
      • Niektoré drogy
    • Pri narodení :
      • Deficit kyslíka
      • Krvácanie mozgu

    Získanie Surdas sa dá vysledovať späť k týmto príčinám:

    • Dlhodobé infekcie uší : môžu poškodiť stredné a vnútorné uši
    • Meningitída alebo encefalitída
    • Niektoré lieky :
      • Chemoterapeutické činidlo
      • Diuretiká (drenážny agent)
      • Rôzne antibiotiká
      • kyselina acetylsalicylová
    • Tumore
    • Poškodenie hluku
    • Cirkulačné poruchy
    • Strata sluchu
    • Chronické ochorenie uší (napr. otoscleróza)

    Diagnostika hluchota/ surdas

    K hrdle a krku musí byť konzultovaný s diagnózou „hluchoty“. To spočiatku vyvoláva v diskusii Anamcez , či existujú rizikové faktory pre zodpovedajúcu chorobu. V prípade otoskopie (zrkadlenie ucha) sa potom skúma uší kanál. To umožňuje vylúčenie iných dôvodov, napríklad zhoršenie stredného ucha zápchou, ale neumožňuje žiadne vyhlásenia o výkone sluchu. Preto nasleduje niekoľko testov, aby sa skontroloval výkon sluchu, lokalizoval príčiny hluchoty a vykonal diagnózu.

    Nasledujúce testy slúžia na diagnostiku Surdas:

    Subjektívne testy

    Test tkania sa používa na rozlíšenie, či existuje porucha riadenia zvuku alebo zvuku. V tomto doktor položí ladiacu vidličku na obidve strany hlavy. V prípade hluchoty je kostná čiara často stále funkčná, čo umožňuje vypočutie tónu ako súčasť tkalého testu. Dá sa teda skontrolovať, či je zvuk počuť na oboch ušiach. Ak pacient počuje zvuk na strane , hovorí to pre narušenie zvukovej línie na zdravé ucho pre < Strong> Porucha Zvukový pocit .

    V Gutter-Test existujú potenciálne rozdiely vo výkone kostí a riadenia kostí pacienta, pretože je hodnotený spolu s Weberovým testom. Implementácia sa implementuje aj pomocou ladiacej vidlice: je umiestnená na kosť za uchom, až kým zvuk už nie je počuteľný. Potom je vidlica chovaná vedľa ucha, kde by mal byť zvuk opäť počuteľný. Ak zvuk nie je počuť, hovorí to pre hluchotu.

    Okrem toho Audiogram zvukového prahu poskytuje informácie o prahu sluchu alebo počte decibelov, v ktorých má pacient sluch. Prah sa meria v tonaudiometry hraním rôznych zvukov a vysokých tónov nad slúchadlami a kosťami. Na základe toho je možné audiogram vytvoriť ako vizualizáciu sluchu. Čím neskoršie je zvukové vnímanie, tým výraznejšie je strata sluchu. Okrem toho audiometria jazykov kreslí jazykové porozumenie. Na tento účel je pacient požiadaný, aby pomenoval slová a zvuky a vyslovil, že sa dostane cez slúchadlá.

    Aby sa rozlíšilo stratu sluchu, t. J. Zhoršenie vnímania sluchu, od úplnej straty vnímania sluchu, t. J. Nehlbosť, musí byť zvážená zvuková prahová prahová prahová prahová hodnota . Ak v hlavnej jazykovej oblasti dôjde k strate sluchu 100 decibelov alebo viac, dotknutá osoba sa považuje za hluchú. Hlavnou jazykovou oblasťou je frekvenčný rozsah, v ktorom dochádza hlavná časť komunikácie.

    objektívne testy

    V tympanometrie sa do ucha vkladá sonda, takže táto vzduchotes je uzavretá. Sonda potom vysiela tón, aby zmeral, akú veľkú výkyvnú silu má ušný bubienok. Výsledok umožňuje vyvodiť závery o funkčnosti stredného ucha a ukazuje, či existuje porucha trubice alebo prerušenie reťazca kostola.

    S pomocou merania reflexov na stapedius sa skontroluje vloženie ochranného reflexu (reflex Stapedius) do stredného ucha, z ktorého sú závery týkajúce sa sluchu a pôvodu obmedzenia počúvania nakreslené. Reflex Stapedius slúži na ochranu proti hluku našich uší. Pri meraní sa do ucha vkladá sonda, cez ktorú sa konfrontuje s objemom. Pri prenose zvukov do vnútorného ucha by mal byť svalový pohyb svalového svalu svalového svalu . Dôsledkom toho je pohyb uší, ktorý môže byť reprezentovaný ako krivka. Vzhľadom na nedostatok presmerovania, spustenie reflexu Stapedius v prípade závažnej straty sluchu alebo necitlivosti už nedošlo.

    Od roku 2009 sa skríning novorodenca preskúmal na hluchotu v dôsledku skríningu novorodencov . Cieľom je rozpoznať možné poruchy čo najskôr a primerane reagovať naň. Pri skríningu sa uskutoční meranie otoakoustických emisií . Na tento účel sa do ucha vkladá malý mikrofón, ktorý môže tiež uchopiť veľmi tiché ozveny z vnútorného ucha. Funkciu audio slimák je možné skontrolovať. V Audiometrte s režimou Brain Electric Audiometry , bera, je tiež možné určiť narušenie medzi vnútorným uchom a mozgom. Na tento účel sa meria mozogové toky, zatiaľ čo tóny alebo zvuky sú výstupné cez slúchadlá.

    Okrem prezentácie a stanovenia výkonnosti sluchu krvné testy príčiny hluchoty. Napríklad infekcie alebo metabolické choroby možno identifikovať ako faktor stavu. S cieľom objasniť genetické základy vrodenej hluchoty, vyšetrenia u iných špecialistov vrátane neurológa, odhaľujú.

    Surdas Therapy

    Surdas je nenapraviteľný. Inými slovami, nemožno ho uzdraviť, ale následné poškodenie je možné znížiť a každodenný život s obmedzením počúvania pre mnohých je možné zlepšiť. V prípade úplnej hluchoty sa to dá vyriešiť sluchové implantáty . Často sa používa implantát , čo však nie je vhodné pre všetkých postihnutých a tiež pre všetkých postihnutých a tiež Nie zo všetkých je požadované. V prípade jednostranných Surdas cros-hearing AIDS sú možnosťou liečby, ktoré zaznamenávajú zvuk na prašnom uchu a preneste ho na funkčný. To vytvára zlepšené vnímanie životného prostredia, najmä v hlasných situáciách, v skupinových rozhovoroch alebo pri jazde hluku. Alternatívne, stratégie na riešenie nepočujúcich, tu je predovšetkým učenie posunkového jazyka , ktoré výrazne uľahčuje komunikáciu.