Hörschaden: Auslöser, Symptome, Prävention

Poškodenie sluchu: Spúšťač, príznaky, prevencia

Poškodenie sluchu vo všeobecnosti vyplýva z dedičných faktorov, hluku, v dôsledku choroby alebo v dôsledku veku. Pritom alters- a strata sluchu hluku sú jednou z najbežnejších foriem. Zatiaľ čo so zvyšujúcim sa vekom sa funkcia sluchu postupne znižuje v dôsledku opotrebenia, tento proces môže viesť k poškodeniu, ktoré je vážne v dôsledku nadmernej alebo príliš dlhej, slutovej polohy.

Prvé príznaky poškodenia sluchu môžu tinnitus , nedostatok vysokých tónov < /a> rovnako ťažkosti s porozumením rozhovorov s zvukmi na pozadí. Frekvencia sa väčšinou pohybuje od 4 000 Hertz, ale škody sa progresívne šíria do ďalších oblastí.

Vrodené poškodenie sluchu

Dôvody, prečo sa deti rodia so poškodením sluchu, sú početné. Na jednej strane sú genetické faktory typickým faktorom. Ale aj počas tehotenstva a pri narodení môže poškodenie dieťaťa spôsobiť vypočutie. V niektorých prípadoch nemožno úplne určiť príčiny vrodeného poškodenia sluchu. Ak dôjde k poškodeniu sluchu pri narodení, často to má vážny vplyv na vývoj jazyka. Pre včasné uznanie, ktoré zaisťuje rýchle ošetrenie a zmiernenie následných škôd, by sa mal použiť skríning novorodencov.

Poškodenie sluchu v dôsledku hluku

Nadmerný hluk je schopný poškodiť vlasy, čo znamená bunky vo vnútornom uchu, pretože zúžilo krvné cievy. Výsledkom je, že vlasové bunky sú menej zásobované krvou a trpia nedostatkom kyslíka. Nedostatok kyslíka zase zabraňuje správnej funkčnosti vlasových buniek, konkrétne presmerovania nervových stimulov. Poškodenie vlasových buniek je nenapraviteľné. Tomu sa však dá zabrániť nosením ochrany sluchu, dostatočným počtom prestávok na počúvanie a vyhýbaní sa hluku. Platí to najmä na pracovné miesta alebo koníčky, ktoré prinášajú vysoké znečistenie hluku.

Ak je poškodenie sluchu spôsobené hlukom, hovorí sa
strata sluchu hluku .

Poškodenie sluchu zo slúchadiel

Hluk nie je k dispozícii nielen v práci, ale aj v každodennom živote. Počúvanie hudby sa tu zvlášť zdôrazňuje, čo sa nie vždy uskutočňuje pri miernom objeme. Poškodenie sluchu zo slúchadiel sa vyskytuje, keď sú uši sonikované cez slúchadlá s nadmernou hlasnou hudbou počas dlhšieho časového obdobia. Aktívne upozornenia na smartfón týkajúci sa primeranosti objemu hudby slúžia ako praktické usmernenie.

Poškodenie sluchu prostredníctvom hlasnej hudby

Loud Music bez použitia slúchadiel môže byť tiež škodlivá. Poškodenie z hlasnej hudby sú predovšetkým uprednostňované koncerty, festivaly a kluby. Pri týchto udalostiach sa hudba hrá v objeme 100 dB alebo viac, a preto je jednoznačne v oblasti sluchu -impresívnej oblasti. Ak navštevujete udalosti tohto druhu častejšie, mali by ste premýšľať o ochrane sluchu.

Poškodenie sluchu po koncerte

Poškodenie sluchu po koncerte je zvyčajne dočasné. Zvyčajne sa vyjadrujú nudným sluchom a ušným hlukom, ktorý v priebehu niekoľkých hodín znova zmizne. Z dlhodobého hľadiska sa však poškodenie sluchu môže prejaviť, pretože v kluboch a na koncertoch existujú extrémne objemy, ktoré by už vyžadovali ochranné opatrenia na pracoviskách.

Poškodenie sluchu z toho, koľko db?

Podľa nariadenia o pracovisku musia zamestnávatelia predčasne uviesť ochranu sluchu pre svojich zamestnancov počas 8 hodín počas 8 hodín. Od 85 dB musí zamestnávateľ už skontrolovať skutočné nosenie ochrany. Preto sa dá predpokladať, že dlhý objem môže viesť k poškodeniu sluchu nad 80 dB. WHO tiež odporúča odhaliť objemy nad 100 dB maximálne 15 minút denne.

Ktoré poškodenie sluchu sú?

Ako už bolo uvedené v úvode, existujú rôzne typy poškodení sluchu. V zásade sa rozlišuje medzi zvukovým pocitom, zvukovým vedením a kombinovanou stratou sluchu. Tento článok .

poskytuje komplexný prehľad o typoch poškodenia sluchu

Poškodenie sluchu u detí a adolescentov

Časné škody u detí a adolescentov sa stále viac vyskytujú. Okrem dedičného podmienečného poškodenia sluchu tu hrá hluk rolu. V uvedenom vekovom rozpätí sú potenciálne škodlivé zdroje hluku, najmä v oblasti voľného času. Negatívnym dôsledkom je možné zabrániť napríklad tichým hračkám (za predpokladu, že zvuky hračiek) a samozrejme nosením ochrany sluchu a všeobecným vyhýbaním sa hluku.

Antibiotiká poškodenie sluchu

nikotín, alkohol, ako aj rôzne lieky môžu ovplyvniť sluch. V lekárskej oblasti sú antibiotiká na bakteriálne infekcie podozrivé, že vedú k strate sluchu. Najmä aminoglykozidové antibiotiká sú silne kritizované. S týmto antibiotikom môžu byť poškodené senzorické vlasové bunky vo vnútornom uchu, ktoré sú zodpovedné za hluk. Riziko je hlavne u novonarodených predčasných detí.