Hörgerät-Implantat: Knochenleitungshörgerät, Cochlea-, Mittelohr- oder Hirnstammimplantat? - Unterschiede, Kosten, Funktionsweisen
V mnohých prípadoch je dodávka klasických do uší alebo zadných načúvacích pomôcok úplne dostatočná na podporu jazyka porozumenia pacientov s postihnutým sluchom. Na tento účel zariadenia posilňujú zvuk a uvoľňujú ho v tejto vyvýšenej podobe na uší kanál nositeľa. Čo sa však stane, ak stredné ucho už nemá (viac) schopnosť znižovať zvuk, poškodenie sluchu sa čoraz viac zvyšuje alebo anatomické dôvody bránia adaptácii načúvacieho prístroja?

V týchto prípadoch môžu byť implantáty načúvacích pomôcok

alternatívou k odnímateľným načúvacím prístrojom a zlepšiť pravdepodobnosť, že ich dopravcovia zúčastnia na zvukovom svete. Prevádzkový zásah je nevyhnutný na vloženie implantátu, takže by sa malo dôkladne zvážiť rozhodnutie pre implantát načúvacej pomôcky. Je tiež dôležité poznamenať, že rovnaká kvalita sluchu nikdy nemôže vzniknúť ako pri prirodzenom sluchu. Implantáty sú však sofistikované riešenia sluchu, ktoré majú potenciál významne obohatiť každodenný život.

Vypočutie implantátu a načúvacie prístroje: Rozhovor so Glance

načúvacie pomôcky implantáty
  • Neinvazívne/ žiadne chirurgické zásahy

  • Flexibilné je možné použiť

  • spracovaný a zosilnený zvuk

  • používa funkciu stredných a vnútorných uší, ako aj zvyškových chýb

  • pre svetlo až vážne poškodenie sluchu

  • nosený v alebo za ucho

  • Invazívne/ prevádzkový zásah

  • Zvukový procesor odnímateľný, implantát zásadne firma

  • obchádza zhoršené časti sluchu

  • pre osobitnú stratu sluchu

  • plne alebo čiastočne implantované

Druh implantátu načúvacích pomôcok

Ktorý implantát načúvacích pomôcok závisí od formy straty sluchu alebo poškodenia sluchu. Bežné typy implantátov načúvacích pomôcok
formujú implantáty vnútorných uší -tiež známe ako implantáty Cochlea -, implantáty stredného ucha, načúvacie pomôcky zakotované kosťou, ako aj implantáty z pečiatok mozgu.


Oblasti Aplikácie rôznych implantátov obsahujú nasledujúce:

  • senzorineurálna strata sluchu
  • Kombinovaná strata sluchu
  • zvukové vedenie ludo
  • Vrodené a chronické poškodenie sluchu
  • nesprávne vytlačený alebo chýbajúci nerv
  • Celková strata sluchu (zvyčajne je ťažké liečiť, ak dôjde k strate sluchu pred alebo počas získania jazyka)

Základná štruktúra štruktúry implantátu načúvacích pomôcok z dvoch častí: vnútorná časť, ktorá je implantovaná a následne leží pod kožou a vonkajšou časťou, ktorá pozostáva z zvukového procesora a na Mimo pokožky hlavy je pevná. Dokonca aj plne implantované zariadenia nie sú úplne autonómne, vždy potrebujete pripojenie k externému zariadeniu pre zdroj napájania.

Cochlea implantát

Implantáty Cochlea sú pravdepodobne najznámejšími implantátmi načúvacích prístrojov, ale sotva je o nich dostatočne informovaný. Zariadenia niekedy slúžia na liečbu vrodených defektov sluchu, ale musia sa hodnotiť ako potenciálne užitočné pri všetkých poškodeniach vnútorného ucha. Cieľová skupina sú najmä dospelí s hluchou hluchotou, ľudia so zvyšujúcou sa stratou sluchu (hypakusis), ako aj deti s vážnym poškodením sluchu - genetické alebo získané.

Elektronické impulzy tvoria základ funkčnosti implantátu Cochlea: generujú sa v tónoch skochlea, ktoré nakoniec umožňujú porozumenie. Vyžaduje si to externý komponent, ktorý obsahuje jazykový procesor za uší. K dispozícii je bezdrôtové induktívne pripojenie z vonkajšieho k vnútornému komponentu. Ten sedí v chrámovej kosti a je v priamom kontakte s Cochlea. Kódované zvukové signály sa odosielajú do cievky príjemcu vnútorného komponentu prostredníctvom vysielacej cievky vonkajšej časti. Na základe toho je stimulovaný zvukový nerv, ktorý zaberá stimulačnú líniu do mozgu, ktorá nakoniec vytvára dojem z počúvania.

Centrálny ušný implantát

Podľa názvu sa implantát stredného ucha vkladá do stredného ucha do komplikovanej, ale nízkej risk. Postup liečby vnímania alebo zvukového vedenia sluchu je a jeho kombinácia. Implantáty centrálnych uší sú tiež ideálne, ak je blok stredného ucha alebo vonkajšie ucho alebo nie je možné nosenie vonkajšej načúvacej prístroja. V každom prípade sú intaktné vnútorné vlasové bunky predpokladom použitia.

Pre funkciu funkcie stredného ucha implantátu je potrebný magnet, ktorý realizuje ukotvenie externého mikrofónu pomocou procesora vnútorného jazyka. Mikrofón pôsobí ako druh náhrady za uličku - zaberá sluchové informácie a pošle ich do implantátu do stredného ucha. To je miesto, kde sa signály posielajú do vnútorného ucha cez pštrosy, čo vytvára dojem počúvania.

Kost ukotvené načúvacie pomôcky načúvacie prístroje/ kosti

Kostné vedenie načúvacích pomôcok používajú prirodzenú funkciu kostí na usmernenie zvuku. Tento dizajn tiež hovorí o načúvacích prístrojoch zakotvených kosťou (baha), t. Vypočuteľné implantáty sa používajú na rôzne obmedzenia, niekedy v prípade chronického zápalu stredného ucha alebo do uší, poškodenie ušného bubienka, strata sluchu zvuku, , ako aj malformácie uší a uší kanál.

Vaše pomenovanie je spôsobené skutočnosťou, že v kostiach sa používa implantát - a titánska skrutka . Ako náprotivok je zvukový procesor pripevnený k implantátu navonok za uchom. Pre funkciu zvukový procesor spočiatku absorbuje zvuk z okolia, potom ho uvoľní na skrutku, ktorá používa vibrácie na postúpenie zvukových signálov do vnútorného ucha. Výsledkom je, že nie je potrebná žiadna účasť stredného ucha, ale neporušený zvukový nerv a funkčné vnútorné ucho.

Implantát implantátu mozgového koktania/ zvuku implantácie (ABI)

Potreba implantácie implantátu mozgu koktania vzniká, keď bola sluchová línia poškodená pred narodením alebo traumatickými a patologickými udalosťami. Napríklad tu sú uvedené choroby nádoru typu 2 a , v ktorých nádor stlačí sluchový nerv alebo spôsobil poškodenie odstránenia nádoru. Dokonca aj pri úplne oddelených zvukových nervoch ponúka implantát mozgu koktami spôsob, ako čiastočne obnoviť sluch. Cieľom je urobiť menej optimálne sluch, ale skôr pocit sluchu, aby nebolo vylúčené žiadne vylúčenie zo sluchového sveta.

Počas veľmi komplexnej implantácie sa malá elektróda používa priamo v mozgovom stonke , ktorá je k dispozícii prostredníctvom malého kábla výmenou s externou zložkou. Elektróda prechádza frekvenciami cez vonkajší procesor, ktorý sedí vonku, ktorý vyžaduje stimuláciu Hornénskych nervov v dôsledku elektrických impulzov. Dôsledkom je útočník stimulov do mozgu, kde sa to odohráva a vyskytuje sa dojem z počúvania. S pomocou implantátu mozgového koktania je vnímanie okolitého hluku predovšetkým úspešné. Iba s tréningom v čítaní pier môže jazykové porozumenie vyplývajú z tónov.

Cena implantátu načúvacích pomôcok

Každá implantácia načúvacích pomôcok je prevádzkový zásah, ktorý by mal byť vždy dobre premyslený. Úľavou je pokryť všetky náklady na implantát, následnú starostlivosť a rehabilitáciu zo strany zákonných zdravotných poisťovní. Pokiaľ ide o cenu, implantáty načúvacích pomôcok - v závislosti od typu implantátu a individuálnych požiadaviek pacientov, ktorí ovplyvňujú úroveň obtiažnosti intervencie - sa pohybujú v rámci až do výšky 40 000 EUR

Najviac nákladovo efektívnejšie sú načúvacie prístroje kosti , ktoré sú v rozmedzí 3 000 - 5 000 EUR. Centrálne ušné implantáty ležia v cenovom rozpätí od 10 000 do 30 000 EUR, v závislosti od metódy liečby. Implantáty s mozgovým koktami sú tiež k dispozícii za cenu približne 30 000 EUR. Náklady na implantát Cochlea predstavujú približne 40 000 EUR. Upozorňujeme, že ide iba o pokyny. Konečné výsledky ceny v závislosti od vyššie uvedených faktorov.