BAHA Hörgerät: Anwendungsgebiete, Aufbau, Voraussetzungen & Kosten

Ak z anatomických alebo zdravotníckych dôvodov nie je možné použiť konvenčnú načúvaciu pomôcku, načúvacie prístroje kosti sú možnosťou liečby za určitých podmienok. kosti ukotvené načúvacie prístroje (nemecké načúvacie pomôcky zakotvené v kostách) - alebo skrátka: baha - sú špeciálnou formou načúvacích pomôcok kosti , ktoré AS implantát načúvacie pomôcky môže byť pevne ukotvený v lebke. S pomocou prirodzenej schopnosti ľudských kostí usmerňovať zvuk, posilniť silné implantáty a umožniť aktívnu účasť v profesionálnom a spoločenskom živote.

Oblasti aplikácie načúvacích pomôcok Baha

Tradičné načúvacie pomôcky vyžadujú účasť stredného ucha na procese sluchu, a preto je ovplyvnené strata sluchu, v ktorom je ovplyvnené stredné ucho, s nimi nemôže byť vyvážená. Ako jediná implantovaná forma načúvacích pomôcok kostí sa načúvacie pomôcky BAHA zameriavajú na liečbu veľmi silného zvukového vodivého hluku sluchu (externé a stredné uši) a sú mierne kombinované straty sluchu ( Ovplyvnené sú stredné a vnútorné uši). Sú na to obzvlášť vhodné, pretože pri zakotvení kostí sa nevyžaduje žiadne zapojenie stredného ucha. Sensorinurálna hluchota s jednou jednou z nich môže byť tiež premostená kostnou čiarou. Pretože žiadne tlmenie spôsobené pokožkou hlavy, ako je to v prípade iných metód konštrukcie rodiny načúvacích prístrojov, ošetrenie BAHA dosahuje vylepšený zvukový výsledok s vyšším objemom.

Baha načúvacie pomôcky alebo načúvacie pomôcky CROS s jednostrannou necitlivosťou?

S jednostrannou necitlivosťou je možné indikácia načúvacích pomôcok s CROS , v ktorej sú zaprášené aj sluchové ucho dodávané načúvacie pomôcky. Načúvacia prístroj na prašnú stranu absorbuje akustické signály a posiela ich do zdravého ucha, kde potom môže vzniknúť dojem počúvania prirodzeným spôsobom. Problematické je nedostatok možnosti počúvania smeru, pretože pre úplný dojem z počúvania sa vyžaduje dvojkoré vnímanie sluchu. Potreba nosiť načúvacie prístroje na zdravej strane je tiež možnou kritikou.

Tomu sa dá vyhnúť implantátom kostí vodivosti: tu sa implantát používa výlučne na zhoršenej stránke a umožňuje takmer normálne počúvanie ucha postihnutého sluchu. Ale tiež priestorové sluch a Smerové počúvanie sú realistické spolu so zdravým uchom. Pri indikácii jednej hluchoty sa predpokladá, že druhé ucho má dostatočný sluch. Poškodenie sluchu ľahké až stredne veľké nie je kritériom vylúčenia. Všeobecne platí, že poškodenie sluchu rozhoduje, či je BAHA implantovaná na jednu alebo na oboch stranách.

BAHA Implantova štruktúra a funkčnosť

V implantáte Baha hovorí jeden o uvedenom načúvacom prístroji . Skutočný implantát pozostáva z približne 4 mm titánovej skrutky, ktorá sa používa v anestézii v kosti lebky. Postup trvá asi 30 minút. Implantát je čiastočne implantovaný, pretože horná časť skrutky zostáva viditeľná a ľahko vyčnieva z lebky. Na vonkajšej strane načúvacie prístroje s mikrofónom, zvukovým procesorom, batériou, ako aj elektromagnetickým prevodníkom, ktorý je zodpovedný za prijímanie akustických informácií.

Zvuk zaznamenaný vonkajšou časťou je zosilnený, preložený do vibrácií elektromagnetickou zmenou a odovzdaný implantátu. Prírodná kosť teraz zaisťuje, že táto vibrácia je vedená k skotore vo vnútornom uchu. Odtiaľto vlasy, čo znamená, že bunky preberajú obnovenú premenu signálov na elektrické impulzy, ktoré zabezpečujú stimuláciu nervu rohu. Výsledok: Vytvorí sa dojem z počúvania.

implantácia Baha: Predpoklady a následné starostlivosť

Aby sa určila vhodnosť napájania zariadenia BAHA, je testovacia fáza takej načúvacieho prístroja, ktorá je pripevnená k mäkkej páske, na klinike ERT počas niekoľkých týždňov. Týmto spôsobom môžete najskôr vyskúšať systém sluchu bez rizika a bez chirurgického zákroku a skontrolovať, či je táto forma posilňovania počúvania vhodná pre vás. Všeobecným predpokladom pre vloženie je 2 funkčnosť vnútorného ucha , vôľa a možnosť nosiť a udržiavať implantát, ako aj motiváciu pre sluchový tréning . Inolumn a zdravotný stav musia byť objasnené pred operáciou. U detí sa musí zohľadniť aj hrúbka a kvalita kostí.

Po implantácii sa očakáva doba hojenia dva až 3 mesiace . V období po operácii by sa mal konzultovať s akustikom načúvacích prístrojov, aby sa prispôsobil a prispôsobil nový implantát a jeho konfiguráciu tak, aby implantát ponúka optimálnu podporu. Okrem jemných nastavení závisí úspech počúvania do veľkej miery od individuálnej motivácie pre školenie sluchu a účasť na rehabilitačných opatreniach. Okrem toho sú pravidelné kontroly BAHA nevyhnutné na zabezpečenie jeho funkcie alebo na zabránenie komplikácií.

baha načúvacie pomôcky riziko

Každý chirurgický zákrok nesie určité riziká, ale vloženie implantátov BAHA je zvyčajne komplikované . Zápal kože alebo kostí je možný, ale vyskytuje sa veľmi zriedka. Ďalšie potenciálne nebezpečenstvo spočíva v uvoľnení implantátu alebo úspechu počúvania, ktoré nespĺňa predoperačné očakávania.

Baha načúvacie pomôcky (prevzatie)

Náklady na implantát a prevádzku sú úplne pokryté sponzorom poistenia. Je však nevyhnutné vopred získať zodpovedajúci súhlas od príslušnej zdravotnej poisťovne. Pokiaľ ide o cenu, implantáty BAHA sú vo všeobecnosti v rámci 10 000 - 30 000 EUR.