Was ist eine akustische Täuschung?

Čo je akustický podvod?

Možno viete, že nemôžete vždy spoliehať 100 % na svoje zmyslové vnímanie. Určite poznáte typický fenomén optického klamstva. Je vám známa aj Fata Morgana. To vytvára ilúziu veľkosti alebo priestorov. Existujú tiež požadované vyhlásenia, ktoré sú veľmi populárne v umení, na pohľadniciach alebo v kalendároch.

Oveľa menej známe, že existujú aj akustické podvody . Niekedy interpretujete tóny, ktoré vnímate zo svojho prostredia, pretože niekedy interpretujete veľmi odlišne, ako sú v skutočnosti. V našom sprievodcovi spoznáte niekoľko príkladov.

zakryté tóny

Stáva sa, že môžete počuť dva tóny súčasne, ktoré sa líšia veľmi málo, pokiaľ ide o výšku. Potom si vezmete iba hlasnejší stimul. Rozhodujúcim faktorom je, že jeden z týchto dvoch tónov je oveľa hlasnejší ako druhý.

Chytí vynálezcovia formátu MP3 využili tento akustický podvod. Ak sa hrá hudba, časť tónov je možné jednoducho vynechať. Niektorí ľudia napriek tomu berú nejaké tóny. To hrá dôležitú úlohu pri digitalizácii. V tomto procese je tiež ovplyvnený prenos údajov. Čím menšie sú súbory, tým lepšie. Potom je potrebná iba minimálna požiadavka na priestor na uloženie hudobných súborov alebo ich prenos rýchlejšie na internete.

Akustický jav Shepard Skala

So -Called Shepard Scale sa zaoberá akustickým javom, v ktorom sa hrá súčasne niekoľko gólov. Tóny sú rôzne. Pretože sa však mení objem v čase, ako poslucháč máte pocit, že by ste počuli mierku. Po pravde povedané, počujete iba rovnaké tóny a každý z týchto tónov má iný objem. Na internete nájdete veľa krásnych zvukových príkladov. Účinky, ktoré môžete vnímať, sa javia ako veľmi futuristické. Umelci tiež odmietajú tento klam, napríklad v klavírnych kúskoch. Tento jav niekedy dokonca používajú orgánové rúry pre určité melódie. To vytvára veľmi plávajúci zvukový zážitok.

melódie s tajomným pozadím

Diana German je dobre známy americký hudobný psychológ. Vo svojich štúdiách zistila, že zvyčajne nie je možné rozpoznať svojvoľne zvolené fragmenty melódie bez koherentného kontextu. Akonáhle však subjekt počul celú hudbu, je možné, aby odvodil celú melódiu z fragmentov. Váš mozog môže v prípade potreby pridať chýbajúce pasáže. Potom počujete celú pieseň v hlave, aj keď z nej môžete vnímať iba jednotlivé tóny.

Priestorový zvukový efekt Stereofonie

Zvukový efekt špeciálnej miestnosti je možné vytvoriť pomocou stereofonie . V podstate sú na to potrebné iba dva rôzne systémy reproduktorov, ktoré reprodukujú tóny. S zručnou kontrolou vzniká ilúzia, že zdroj zvuku by bol v miestnosti niekde inde, ako je v skutočnosti tak. Tento špeciálny efekt sa často používa v kine alebo na koncerte.

Je to obzvlášť zaujímavé pre 3D animácie. Do optickej ilúzie sa potom pridá priestorový obraz. Predpokladom je, že zvuky sú umiestnené presne na správnom mieste. Výsledný dojem považujete za realistickejší a niekedy už nemôžete rozlišovať medzi filmom a realitou.

Špeciálny efekt McGurk

Vieš s istotou, že presne počujete, čo niekto hovorí? Ak ste si skutočne istí, môžete to vyskúšať s účinkom McGurk. Toto je veľmi zaujímavý akustický podvod: zážitok z počúvania je prekrytý optickým vnímaním. Rozhodujúcim faktorom je vždy to, čo pohybuje pohyb s ústami. Skutočne veríte, že počujete iné slová. Uložená zvuková sekvencia sa však nemení.

Vďaka tomuto efektu zistíte, že si môžete prečítať aj nevedome aj pery, ale potrebujete nejakú prax pre presné rozpoznanie.

tinnitus ako podvod

Jedným z najznámejších a najnepríjemnejších akustických podvodov je tinnitus . Toto je vlastne fantómový hluk v uchu. Môžete ich počuť, ale v skutočnosti neexistujú. Tinnitus pre vás môže byť veľmi nepríjemný. Najmä vtedy, keď sa tinnitus ukáže ako trvalý, stáva sa skutočne nepríjemným.

Spúšťač pre tinnitus zahŕňa:

  • Nehody
  • Trauma sluchu prostredníctvom krátkodobého alebo dlhodobého preťaženia
  • Stres

V prípade tinnitus sú vhodné rôzne prístupy k liečbe, napríklad liek, psychologické alebo fyziologické terapie.

Načúvací prístroj môže tiež prispieť k úspešnej liečbe vášho tinnitu.